Ceremonie mas Charles

Zaterdag 20 september hebben we mas Charles herdacht samen met zijn kinderen, kleinkinderen en vrienden. De foto van mas Charles stond in ons midden en live muziek sierde de ruimte van Krommenie. Het was een mooi, emotioneel samenzijn.

Ibu Jolanda opende de dag, ruim 200 genodigde luisterden aandachtig naar het verloop van deze ceremonie. De Guru benadrukte de onvervangbaarheid van mas Charles, samen met mas Rolf vormden zij een drie-eenheid binnen de Manyang. Als er vergaderingen waren binnen de pencak silat in Nederland, met de Indonesische ambassade en met Indonesië verzette mas Charles veel werk en zorgde altijd voor de vertalingen van en naar het Indonesisch en Engels.

De Manyang familie

De Manyang familie

Eerlijk en oprecht

De minister van culturele zaken van Indonesië bpk Bonifatius, die mas Charles meerdere malen heeft ontmoet tijdens vergaderingen en evenementen, nam daarna het woord. Hij vertelde onder andere dat hij bij de eerste ontmoeting met mas Charles de liefde voor pencak silat in zijn ogen kon zien. En daar is niets te veel mee gezegd, mas Charles reed elke zaterdag van Lelystad naar Purmerend om zijn liefde en passie voor de silat over te brengen aan de leerlingen daar.

Ik heb nog nooit zo’n eerlijk en oprecht persoon ontmoet

Vervolgens nam de oud-leraar van mas Charles het woord. Guru Bradley Jacobs van Cimande Lelystad beschreef mas Charles zoals velen van ons hem kende: “Ik heb nog nooit zo’n eerlijk en oprecht persoon ontmoet”. Hij sprak de gelofte uit die iedereen die het embleem van Cimande draagt aflegt en naleeft. Toen mas Charles bij ons ging trainen, heeft hij eerst toestemming gevraagd. Zo was mas Charles. Eerlijk en oprecht.

Afscheid

Herdenkingsdemo

Herdenkingsdemo

Mas Peter en mas Rick van Manyang Purmerend spraken daarna. Mas Peter sprak over de toewijding van mas Charles om elke week naar Purmerend te komen en over het eerdere afscheid dat ze moesten nemen omdat mas Charles meer tijd voor zijn kinderen en kleinkind wilde vrijmaken, toen nog geen definitief afscheid. Mas Rick vertelde over zijn ervaring in Indonesië bij de moeder van mas Charles en merkte op dat het duidelijk was waar mas Charles zijn vriendelijk karakter vandaan heeft. Twee emotionele toespraken waaruit blijkt hoe geliefd en gemist mas Charles wordt.

Mas Peter leidde daarna de demonstratie van Manyang Purmerend in. Om een beeld over te brengen van de door mas Charles gegeven lessen werd er door zijn eigen leerlingen van Manyang Purmerend verschillende demo’s gegeven. Het officiële demoteam van PPS Manyang gaf daarna een demo om vervolgens een beeld te geven van de gehele Manyang stijl. De kinderen van mas Charles hadden dit namelijk nog niet eerder gezien.

Honderd witte ballonnen

100 Witte ballonnen

100 Witte ballonnen

Bij de ingang had iedereen een kaartje gekregen om wat op te schrijven, ter nagedachtenis. De kaartjes werden aan witte ballonnen gebonden en het aftellen op de binnenplaats begon. Honderd witte ballonnen sierden tot ver aan de hemel. Naast de ballonnen ter nagedachtenis van mas Charles waren er ook ballonnen ter nagedachtenis aan Pa Vink, mas muda Chiel, mas Peter, Kim, Jermain, mas Mike en Pa Anton. Mensen die we niet vergeten zijn!

Koffie, thee, limonade, spekkoek en cakejes met daarop een foto van mas Charles stonden klaar in de ontvangstruimte om even van gedachten te wisselen en bij te praten. Na een stukje geschreven te hebben in het condoleanceboek vertrokken we met een goed en dankbaar gevoel.

Terima kasih banyak mas Charles, voor alles.

door Mas Richard

Reacties zijn gesloten.

Tags: Alle berichten…