Onze stijlleider

Kepala Guru Pelatih C.D. KessingKepala guru pelatih C.D. Kessing is de stijlleider van ‘aliran Manyang’. Guru Kessing kwam in 1954 op het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea voor het eerst in aanraking met pencak silat en deelt tot op heden met passie zijn liefde voor de Manyang stijl.

Samenzijn is in de Indonesische cultuur heel belangrijk, wij zitten graag bij elkaar. Wat voetbal in Europa is, is pencak silat daar, volkssport nummer één. Voor mij is het geen sport, maar een levenswijze, m’n lust en m’n leven.

In 1962 na de overdracht van Nieuw-Guinea kwam Guru Kessing naar Nederland, waar hij in Dordrecht naast pencak silat het kyokushinkai karate beoefende. In 1973 verhuisde de Guru naar de Zaanstreek waar hij uit pure liefhebberij de beginselen van de pencak silat stijl “Manyang” bijbracht aan zo’n twaalf leerlingen.

Op 5 april 1978 richtte hij te Krommenie de Manyang-vereniging op. Na de Zaanstreek opende hij Manyang-afdelingen in binnen- en buitenland en zo motiveert en inspireert de Guru nog steeds honderden mensen met z’n lust en z’n leven.

Oprichten van bonden

Guru Kessing is een van de oprichters van de Bond Pencak Silat Indonesia en is hier ruim tien jaar commissaris sportzaken van geweest. In deze periode startte hij samen met Bpk. Jarnuarno – toen een van de hoge bazen van de Indonesische Pencak Silat Bond (IPSI) – de eerste scheidsrechter cursussen in Nederland.

Stijlleider Kessing gaf ook zijn medewerking aan de oprichting van de Belgische Pencak Silat Bond, de Europese Pencak Silat Bond en de NAPSI. Hij zat ook in het team TKP4N die de Nederlandse Pencak Silat Bond (NPSB) oprichtte (uitreiking van de papieren door Bpk. Eddie. M. Nalapraya en Bpk. Rustadi H. Effendi gebeurde in de Atlantic te Krommenie. Aanwezig voor de F.O.G. is de Heer van Brakel).

Guru Kessing onderhoudt nog steeds goede contacten met de allerhoogste bazen van de wereldbond Persilat, maar ook met de pencak silat uit de USA en Europa.

Titels en onderscheidingen

Op 4 April 1998, tijdens de viering van het twintigjarig bestaan van de PPS Manyang werd stijlleider Guru C.D. Kessing door de loco-burgemeester van Zaanstad uit naam van Hare Majesteit de Koningin geridderd.

Op 12 juni 2004 ontving Guru Kessing uit handen van Raden Pandji Bambang Setiyo Suprapto, Maha Guru Besar Nelson (oom Dave) de ‘Menurut Adat Keluarga’ (de allerhoogste graad van de familiestijl Manyang), met als titel Kepala Guru Pelatih wat gelijk is aan de achtste Dan. Vijf jaar later op 15 juni 2009 is de Guru benoemd tot ‘panji’. Zijn volledige titel luidt nu:

Sir Clark Donald Kessing Panji Mas Joko Setiyo Suseno, Guru Besar Kepala Aliran Perguruan Pencak Silat Manyang.

Tijdens de opening van Manyang Noord-Brabant op 17 september 2013 ontving de Guru Pelatih de prestigieuze “Hall of Fame” oorkonde. Deze oorkonde wordt toegekend aan hen die honorabele en langdurige verdiensten in de sportwereld hebben verricht.