Onze wapens

Binnen de Manyang trainen we ook met wapens. Het oefenen met deze wapens doe je vanaf oranje band. Het gebruik van wapens is natuurlijk alleen binnen de sportschool toegestaan.

In Indonesië werd het dragen of bezitten van een wapen verboden, daarom leerden de bewoners van het Indonesische archipel hun landbouwgereedschap, kapmessen en stokken te gebruiken als wapen om zichzelf te kunnen verdedigen. Zelfs de waaier werd in de handen van de pesilat een dodelijk wapen…

De Manyang heeft diverse traditionele wapens. Het overschakelen van het ene wapentype naar het andere geeft geen grote wijzigingen in de houding en beweging. De wapens gebruiken we bij wedstrijden en demo’s, hierbij is het mogelijk om individueel met het wapen om te gaan, maar ook tegen elkaar. Het gaat dan wel om een afgesproken gevecht (beladiri). Hieronder vind je een greep uit ons wapenarsenaal.

KipasKipas

Kipas

Kipas

De waaier lijkt een onschuldig instrument en dat is nou precies de bedoeling. Wie verwacht dat de drager van de waaier zichzelf ermee kan verdedigen? De klap bij het openslaan van de kipas en de mooie bewegingen zorgen voor afleiding.

Om de effectiviteit van dit wapen te vergroten plaatsen de gevorderde pesilats mesjes op de uiteinden.

GolokGolok en Parang

Golok

Golok

Het kapmes (golok) is een dagelijks gebruiksvoorwerp in Indonesië. Door zijn scherpte is de golok natuurlijk ook ideaal te gebruiken als wapen. De greep van de golok vind je in allerlei mooie uit hout gesneden vormen. De schede is vaak ook bewerkt. Met het kapmes kunnen we hakken, snijden en steken, met de platte kant kunnen we ook weren en pareren.

De parang is een grotere uitvoering van de golok en heeft doorgaans een ander zwaartepunt, waardoor de technieken anders zijn. Een parang is echt een hakwapen, snij en steekbewegingen komen minder voor.

ToyaToya en tongkat

Toya

Toya en Tongkat

De stok is een veel gebruikt wapen, logisch, hij is namelijk overal te vinden. Denk alleen maar aan een staf of wandelstok voor onderweg. En hoe vaak gebruiken we tegenwoordig gereedschap met lange steel?

Binnen de Manyang vereniging leer je omgaan met zowel een lange als korte stokken (tongkat). Het is vooral een slag en pareer wapen. De toya wordt ook wel gezien als de basis van alle wapens.

TrisulaTrisula en Siku siku

Trisula

Trisula

Dit is het wapen waarin onze Guru is gespecialiseerd. Over de oorsprong van de trisula gaan verschillende verhalen de ronde: van religieus symbool tot instrument voor het planten van zaden. Als wapen is het in ieder geval ideaal als pareer, overneem, slag en steek middel.

Trisula is de normale drietand zoals in de afbeelding, de siku siku heeft een van de zij-tanden naar beneden wijzend. Siku betekent elleboog.

CeluritCelurit en Arit

Celurit

Celurit

De sikkel is van oorsprong een landbouwgereedschap dat net als de golok ideaal is om mee te snijden. De celurit is typisch Madurees. De snijkant van de celurit bevindt zich aan de binnenkant van de halve maan. De punt is eveneens vlijmscherp. De kromming in het lemmet geeft extra mogelijkheden voor verdediging en aanval.

De arit heeft aan de binnenkant kartels en is vaak iets korter dan de celurit.

KujangKujang

Kujang

Kujang

De kujang is van oorsprong een West-Javaans wapen. Onze stijlleider Kepala Guru Pelatih Don Kessing heeft de kujang binnen de Manyang geïntroduceerd. Het is zowel een pareer- als snij-, steek- en zelfs een magisch wapen. De kujang is gebaseerd op een landbouwgereedschap, maar kreeg later de status van amulet of talisman.

Rond 1170 kreeg de kujang in opdracht van het Pajajaran Makukuhan koninkrijk de vorm van het eiland Java (Djawa Dwipa), met drie gaten die de hindoegoden Brahma, Vishnu en Shiva, de Hindoe drie-eenheid, voorstelden. Met de opkomst van de Islam in Indonesië is dit veranderd en kreeg het de vorm van de Arabische letter “syin” en kreeg het vijf gaten die de vijf zuilen van de Islam representeren. (“Syin” is de eerste letter van de syahadat, een van de vijf zuilen.)

Pisau blatiPisau blati

Pisau blati

Pisau blati

De blati is net als de kujang een traditioneel Indonesisch mes (pisau) met een karakteristieke vorm.

Messen zijn er in allerlei soorten en maten en worden ook vandaag de dag nog veelvuldig gebruikt. Helaas ook als wapens. Daarom is het extra belangrijk dat we ons ook leren verdedigen tegen aanvallen met het mes.

Het hanteren van de pisau blati vraagt om een soepele pols, wij houden de blati vaak vast tussen wijs- en middelvinger om soepel en snel te kunnen weren en steken. Voor de pisau blati hebben we een aparte mooie openingsceremonie als groet.

KerambitKerambit (Karambit)

Kerambit

Kerambit

De kerambit (of karambit) komt oorspronkelijk uit Java, maar verspreidde zich snel over heel Zuid-Oost Azië. Het kromme mes, dat lijkt op een tijgernagel (kuku macan), is een agrarisch gereedschap dat uitgroeide tot een wapen van de boeren. Tegenwoordig is de kerambit een populair wapen onder zelfverdedigingsscholen in de USA, waar gezegd wordt dat deze ook door militairen wordt gebruikt.

Het handvat van de kerambit heeft een ring aan het uiteinde waar je een vinger doorsteekt. Het mes valt hierdoor niet uit je handen en is moeilijk af te nemen door je tegenstander. De ring zorgt er ook voor dat je het mes makkelijk van houding kan veranderen, afhankelijk van de situatie. Er zijn verschillende soorten en maten kerambit de een krommer dan de ander, van traditioneel tot ultra moderne opvouwbare exemplaren.

PecutPecut

Pecut

Pecut

De zweep is net als de celurit een typisch Madurees wapen. Oorspronkelijk gebruik je de zweep achter paard en wagen, maar is natuurlijk ook geschikt als wapen. Het omgaan met de zweep is een hele uitdaging, hij zwaait namelijk alle kanten op!

Het klappen van de zweep zorgt voor het schrik-effect en is spectaculair om te zien. Enige afstand bewaren van de beoefenaar is aan te bevelen.