Zelfvertrouwen

Pencak silat is zelfvertrouwen. Het beoefenen van pencak silat maakt je zekerder van jezelf, je leert namelijk vertrouwen op je eigen kunde.

Wanneer je jezelf afvraagt waarom iemand pencak silat beoefent, moet je eerst weten dat pencak silat is opgebouwd uit vier aspecten:

Deze vier aspecten kunnen we los van elkaar trainen, maar zijn onlosmakend met elkaar verbonden. De eerste drie zijn eenvoudig uit te leggen, de laatste (Kebatinan) misschien wat moeilijker. Het beoefenen van pencak silat heeft naast lichamelijke voordelen ook mentale voordelen, die vormen samen met de “hormat“, ademhalingstechnieken en concentratieoefeningen de “kebatinan” ofwel geestelijke vorming en spiritualiteit.

Mas Wilbert breekt drie bezemstelen

Bij het breken van bezemstelen gaat het om techniek, beheersing en zelfvertrouwen.

Discipline van lichaam en geest

Pencak silat verhoogt de discipline van lichaam en geest. Dit is direct toe te passen in je dagelijks leven: of je nu naar school gaat, een presentatie geeft of in een vergadering zit. Dit zorgt er samen met de zelfverdedigingstechnieken voor dat je zelfverzekerder over straat loopt.

Lichamelijk voordelen

Pencak silat verhoogt je kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. De bewegingen zijn snel en krachtig, maar tegelijk ook heel sierlijk. De basistechnieken zorgen voor kracht, stabiliteit en flexibiliteit, terwijl de wat gevorderde technieken zorgen voor snelheid, coördinatie en explosiviteit.

Door te trainen leer je je lichaam beter kennen en erop vertrouwen. Bovendien ontwikkel je een zelfverzekerde lichaamshouding.

Mentale voordelen

Door de training ontwikkel je een bepaalde manier van concentratie, beheersing en doorzettingsvermogen, maar ook sportiviteit, verantwoordelijkheidsbesef en broeder/zusterschap.

Je ontwikkelt meer zekerheid door op te treden voor de klas, maar ook voor een groter publiek tijdens demo’s en wedstrijden in stijl en full-contact sparren.