Kunst en cultuur

Pencak silat is kunst en cultuur. “Seni” noemen we dat en dat komt terug in alles wat we doen. De kunstvorm vind je in de lichaamsbeheersing en sierlijke bewegingen, de cultuur in de traditionele kledij, muziek en wapens.

“Seni” betekent letterlijk “kunst” en is ook in wedstrijdvorm te beoefenen. Seni is gebaseerd op de ontwikkeling van de technieken uit de zelfverdediging (beladiri) en omvat de kracht, schoonheid en sierlijkheid van pencak silat. De sierlijkheid en tradities van de kunst gaan eeuwen terug, maar houden we nog steeds in ere.

Gendang muziek

De kunstvorm vind je in de lichaamsbeheersing en sierlijke bewegingen, de cultuur in de traditionele kledij, muziek en wapens.

Pencak silat is een oer-Indonesische kunst. De Indonesische cultuur is dan ook onlosmakend verbonden met pencak silat. En dat gaat verder dan alleen de verschijning (de genoemde kledij). Het familie-gevoel, respect en ja, het Indonesisch eten horen ook bij pencak silat. Zelfs de Indonesische taal komt veelvuldig terug tijdens de trainingen. IndonesiĆ« hoort bij pencak silat, maar pencak silat hoort ook bij IndonesiĆ«. Een Pasar Malam (Indonesische “avond” markt) is eigenlijk niet compleet zonder een demonstratie pencak silat.

Indonesische “roots”

Moet je dan Indonesisch zijn om aan pencak silat te doen? Welnee, 85% van onze leerlingen hebben geen Indonesische “roots”, maar veel worden wel nieuwsgierig naar het land van hun sport. Zo volgen sommigen een Indonesische kookcursus of gaan regelmatig naar “de gordel van smaragd” voor training en vakantie.

De Manyang zet zich ook regelmatig in voor goede doelen die te maken hebben met Indonesiƫ. Dit doen wij door het geven van demonstraties tijdens benefitdiners of het organiseren van wedstrijden en evenementen om zo aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het goede doel.