Zelfverdediging

Pencak silat is zelfverdediging. In de basis is pencak silat bedoeld om jezelf te leren verdedigen. Alle oefeningen die wij doen hebben dan ook betrekking op zelfverdediging of ‘beladiri’.

Hoewel pencak silat al eeuwen geleden is ontwikkeld en vandaag de dag ook als sport, kunst en voor de gezondheid wordt beoefend, is het nog steeds een uitstekende manier om jezelf te leren verdedigen. Niet voor niets worden onze instructeurs gevraagd om zelfverdedigingscursussen te geven op scholen en bedrijven.

Zelfverdediging

Zelfverdediging toen en nu

Eeuwen geleden hadden mensen ook twee armen en twee benen om zichzelf te verdedigen, daar is niets aan veranderd, de omstandigheden wel. Zo kun je onze traditionele wapens zoals de ‘golok’ of ‘pisau blati’ bijvoorbeeld eenvoudig vervangen door een mes dat in iedere keukenla te vinden is. Pencak silat blijft zich, los van de tradities, dan ook altijd verder ontwikkelen.

Sport en kunst als zelfverdediging

Alles wat je leert tijdens de lessen draagt bij aan zelfverdediging. Dat gebeurt heel praktisch, zoals het leren loskomen uit klemmen en grepen, het afweren van stoten en trappen en door tegenaanvallen. Maar ook indirect. In de ‘Seni‘ loopvormen leer je harde bewegingen die een duidelijk doel dienen: blokken, stoten, trappen etc. Maar ook sierlijke, zachte bewegingen uit de ‘kembangan’. Dit zijn verbloemde afweer- en ontwijktechnieken waarmee je perfectie, lenigheid en soepelheid traint. Het sparren uit de ‘Tanding‘ draagt natuurlijk bij aan je snelheid, kracht, reactievermogen, uithoudingsvermogen en tja, ook je incasseringsvermogen.