Onze groet

Respect vinden wij erg belangrijk, door het tonen van respect kunnen we namelijk veilig met elkaar trainen. Binnen de Manyang vereniging gebruiken we het woord “Hormat” om ons respect voor elkaar te uiten.

Hieronder zie je de groet die wij voor en na de les uitvoeren. Na de openingsgroet volgt de belofte (Janji). Al onze leden dienen de belofte te kennen, maar het belangrijkste is dat we de Janji ook naleven.

"Hormat"
"Ik vraag om kracht"
"Met reine gedachten"
"En reine uitspraak"
"Recht uit mijn hart"
"Dat bied ik aan"
"En leg ik vast"
"Ik geef het weg"
"Zowel binnen als buiten de sport"
"Hormat"

Janji (belofte):
Ik zal de kennis van pencak silat Manyang niet misbruiken, noch verkeerd gebruiken waar ik mij ook bevind. Tijdens het beoefenen van deze sport ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn gedrag en de daaruit ontstane gevolgen.

We groeten in de volgende situaties:

Ontmoeten van elkaar

De beweging is als volgt: geef elkaar de rechterhand, leg je linkerhand op je rechteronderarm en zeg: “hormat”. Draai je rechterhand richting je hart en vervolgens richting degene die je groet (dit betekent: “zonder kwade bijbedoelingen”).

Op deze manier tonen we respect voor elkaar. Maar ook tijdens de les gaat dit door. Zo staan we nooit met onze armen over elkaar of met de handen in onze zij. Dit zijn namelijk uitdagende houdingen. Wij zullen nooit iemand uitdagen tot een gevecht.

Trainingsruimte

Bij het betreden en verlaten van de trainingsruimte. De beweging is als volgt: Plaats je handen plat tegen elkaar op borsthoogte. De heren duimen van de hand af (dus in een soort V), de dames duimen tegen de hand aan. Breng nu de duimen tot aan het borstbeen en knik iets met je hoofd naar voren.

Oefenen met elkaar

Op dezelfde manier als bij het betreden van de zaal (maar kijk wel naar je partner). Tijdens het oefenen met elkaar gaan we altijd met alle voorzichtigheid te werk. We trainen samen om van elkaar te leren en niet om de ander te slopen. Maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een aanval of wering harder aankomt dan bedoeld…

Gebruik van wapens

Als we een wapen bij ons hebben, mogen we elkaar geen hand geven. De groet gaat dan als volgt: wijs met je rechterhand richting het wapen. Wijs dan met de rechterhand naar je hart en vervolgens richting degene die je groet. Dit geldt zeker als het wapen niet duidelijk is te zien, dus bijvoorbeeld als je een wapen in je tas hebt zitten.

Ook het wapen zelf behandelen we met respect. Hiervoor zijn per wapen verschillende etiquette. Deze etiquette leer je tijdens de lessen. Pak nooit zonder toestemming van de eigenaar een wapen.