Kang Cecep Arif Rahman bij Manyang

Top-pesilat en filmster kang Cecep Arif Rahman sloot zondag 30 november zijn tour door Nederland af met een indrukwekkende gastles voor Manyang-leden. Vanuit Den Helder, Dordrecht, Heerhugowaard, Krommenie, Purmerend en zelfs België genoten we van het hoge niveau van kang Cecep die zijn passie voor pencak silat met alle liefde deelde.

Uniek voor jeugd

Vooral de lenigheid van kang Cecep maakte grote indruk

Vooral de lenigheid van kang Cecep maakte grote indruk

Kang Cecep gaf een unieke les aan onze jeugd-leden. Sommige kinderen moeten nog 10 jaar wachten voor ze ‘The Raid 2‘ (de film waar kang Cecep een belangrijke rol in heeft) mogen zien. Ondanks dat waren zij erg enthousiast en zelfs een beetje zenuwachtig voor de komst van een echte filmster. De zenuwen maakte gelukkig snel plaats voor bewondering en respect: vooral de lenigheid van kang Cecep maakte grote indruk.

De rustige man met vriendelijke glimlach transformeert in ware strijder die met ongelofelijke snelheid en souplesse denkbeeldige aanvallers afweert en uitschakelt.

Schijngevecht

De les bestond uit een warming-up met veel rek en strek oefeningen, gevolgd door een Panglipur jurus – de hoofdstijl van kang Cecep. Na de jurus liet kang Cecep zijn loop op volle snelheid zien. De rustige man met vriendelijke glimlach transformeert in een ware strijder die met ongelofelijke snelheid en souplesse denkbeeldige aanvallers afweert en uitschakelt.

Vervolgens was het tijd voor wat partnerwerk in de vorm van “Ganda“. Met een maatje leerde iedereen een schijngevecht voor demonstraties en wedstrijden. Mooie trappen en ingewikkelde klemmen vormde geen probleem, zelfs niet voor de aller kleinsten.

Na afloop kreeg iedereen een mooie flyer mee naar huis, die – na het nemen van vele foto’s – gesigneerd werd door kang Cecep.

De jeugdleden laten te midden van kang Cecp vol trots hun flyer zien

De jeugdleden laten te midden van kang Cecp vol trots hun flyer zien

Grote groep enthousiastelingen

Na de lunch was het de beurt aan de junioren en senioren. Een grote groep enthousiastelingen wilden dit bijzonderde evenement niet missen. Kang Cecep focustte zich op explosiviteit en ademhaling in de bewegingen, gevolgd door harde en zachte verdedigingen tegenover een aanvaller: je partner.

Voor ons had kang Cecep ook een jurus van de Panglipur en omdat onze gendang-orkest aanwezig was, kon hij dat mooi combineren met het ritme van de muziek. De ‘Ganda’ werd bij ons uitgebreid met een gewapend stuk, waarbij de ’tongkat’ (korte stok) functioneerde als ‘golok’ (kapmes).

Junioren en senioren met kang Cecep

Junioren en senioren met kang Cecep

Boost voor silat Nederland

Het bezoek van kang Cecep heeft velen gemotiveerd en vooral geïnspireerd. De tijdlijnen van menig Facebookende pesilats in Nederland stonden eind november vol foto’s, video’s van en lovende woorden over kang Cecep Arif Rahman. Ook de vele open-seminars, zoals bij de Indonesische ambassade in Den Haag, zorgde voor verbroedering tussen de verschillende pencak silat stijlen in Nederland.

Abang Rob Brandt van Satria Pusaka verwoorde het heel mooi op zijn Facebook-pagina:

Mooi om te zien dat Silat Nederland werd verenigd door de komst van Cecep.

Onze Guru met mas Olivier

Onze Guru met mas Olivier

Er is dan ook veel dank verschuldigd aan Mas Olivier die namens de Nederlandse Federatie Krijgkunsten (NFK) ervoor gezorgd heeft dat kang Cecep naar Nederland kon komen, hem tien dagen onder zijn hoede nam en door heel Nederland naar verschillende seminars bracht. Terima kasih banyak (hartelijk dank) mas Olivier!

Enkele foto’s

 Klik hier voor alle foto’s

 

 Bekijk alle foto’s

door Mas Richard

Reacties zijn gesloten.

Tags: Alle berichten…