OneSilat: MMA meets pencak silat

April dit jaar werd iets ongekend aangekondigd in de silat-wereld: vechten voor prijzengeld. Groots en commercieel opgezet in een nieuw format en andere regels om de pencak silat wereldwijd een nieuwe impuls te geven.

Het begon met een gelikte trailer die flink gedeeld werd op Facebook. Mooie posters volgen en het reglement werd onthuld. Inmiddels is het eerste evenement in Maleisië gehouden en kun je een aantal partijen op YouTube bekijken.

Wat is OneSilat?

OneSilat is het eerste wereldwijde platform voor pesilats om professioneel te vechten voor prijzengeld. Het reglement wijkt behoorlijk af van wat we gewend zijn uit de tanding. Het laat zich het beste omschrijven als ‘MMA meets silat‘. Onderstaande trailer maakt al veel duidelijk.

Anders dan tanding

Wat direct opvalt is dat aanvallen naar het gezicht zijn toegestaan en dat het gevecht doorgaat op de grond. Bij het zien van wat partijen, gaan ze daar ook vol voor. Verwurgingen (zelfs staand) en klemmen zijn toegestaan evenals scharen naar benen, lichaam en zelfs de nek. Dat maakt OneSilat een erg compleet vechtsysteem.

Een partij duurt – net als bij tanding – in principe driemaal drie minuten. In de praktijk blijkt dat de meesten dat niet volhouden. Dat komt deels door de hardheid, maar ook door adequaat optreden van de scheidrechters die veiligheid duidelijk voorop stellen. Je kunt niet winnen door punten te scoren, maar enkel door je tegenstander knock-out te krijgen, te laten opgeven of omdat de scheidrechter en juryleden bepalen dat je de wedstrijd overheerstte. Het compleet regelement kun je vinden op de website van OneSilat.

Ook geen MMA

De gevechten zijn non-stop en na een ’ti’ hoeven de pesilats ook geen drie of vier jurus te lopen, wat ik eerlijk gezegd toch mis. Wel dient elke deelnemer voor de partij een lankah in zijn of haar stijl te tonen van acht stappen. Je ziet direct wie echt pencak silat beheerst of juist voornamelijk andere vechtsporten. De outfits zijn modern, bij de opening draagt de speler nog een traditionele hoofdband, maar die gaat na het uitvoeren van de lankah weer af. Verder bestaat het uit een sport t-shirt zoals een UV-protectie shirt en dragen de spelers een silat-broek en handschoenen die je kent uit MMA. In de trailer zie je nog de concept-kledij, vooral de strakke broek ontving veel kritiek op Facebook.

 

Bekijk meer partijen op het YouTube-kanaal van OneSilat.

De gevechten zijn op een verhoogd arena-achtig podium en alles wordt met veel licht en muziek gepresenteerd. Op het eerste gezicht staat het ver af van pencak silat en als je sommige partijen ziet, lijkt het niets anders dan een (slappe) MMA-wedstrijd. Maar als je goed kijkt heerst er een andere sfeer en zie je toch aan de ervaren pesilats dat pencak silat hun hoofd vechtkunst is. Flitsend snel en explosief aanvallen, directe stoten, ontwijkingen schuin naar voren. Nee, het is geen MMA.

Toekomst in Nederland?

OneSilat heeft potentie om tot iets groots uit te groeien. Het is nieuw, modern, de wedstrijden zijn spannend en de algehele presentatie maakt het gewoon cool. Of in Nederland hier behoefte aan is valt te bezien. Los van het prijzengeld en groots, commercieel opgezet karakter is het wedstrijdsysteem op zichzelf wel interessant.

Of staat het te ver weg van de traditionele pencak silat? Wellicht als er naast de openings lankah bijvoorbeeld ook drie jurus uit de tanding en starten in pasang verplicht wordt (zoals in de partij NAIMUL AMAL vs MOHAMMAD HAZUANHAZIQ), kan het zeker wat extra’s bieden voor de silat. Kritiek op nieuwe initiatieven zal altijd blijven. Feit blijft dat door dit soort evenementen de pencak silat een impuls krijgt en een nieuwe generatie in contact komt met onze tranditonele kunst.

Wat denk jij?

door Mas Richard

Reacties zijn gesloten.

Tags: Alle berichten…